Адсайклингът - Екологично отговорната употреба

14 юни 2021
Адсайклингът - Екологично отговорната употреба

Замисляли ли сте се за връзката между грижата за вещите ни, начина по който се грижим за дрехите и обувките си и как това влияе върху природата?

 

Разделното събиране на отпадъци и рециклирането им е станало нарицателно за отговорност към природата и ресурсите на планетата. Алтернатива на класическото изхвърляне или изгаряне на отпадъци, защото спасява за последваща употреба използваеми материали и по този начин спомага за намаляването на отделените в атмосферата на парникови емисии.

 

Рециклиране е превръщането на отпадъци в отново използваеми материали. За целта бива използвана енергия, като при преработването на текстилни материи често се използват различни бои и химикали.

Рециклирането цели екологична устойчивост като замества суровини чрез вкарване на преработени материали обратно в производството.

 

Даунсайклинг (Downcycling) е рециклиране при което след използването на отпадните материали и суровини, рециклираният продукт или материал е по-нискокачествен от оригиналния такъв, но въпреки това е напълно използваем.

Голяма част от рециклирането като цяло е даунсайклинг, тоест стойността на рециклираните материали постепенно намалява. Добър пример за това е пластмасата — с изключение на пластмасовите бутилки, когато различни пластмаси се рециклират, те се смесват и бива създадена нова, хибридна пластмаса, която е от по-ниско качество и е по-евтина, такава пластмаса се използва например за производството на легнали полицаи.

 

Ъпсайклинг (Upcycling) представлява използването на отпадъчни материали за съдаването на нов продукт или предмет без използването на енергия за тяхното преработване и така се доказва като по-добър за природата метод. Целта на ъпсайклинга е да не се губят потенциално полезни материали. Това намалява разходът на суровини и енергия, като в същото време не замърсява нито въздуха, нито водата и не се отделят парникови газове.

Понякога не почти коства нищо да бъде даден нов живот на продукти иначе приготвени за изхвърляне, например дрехите предадени за втора употреба или създаването на крафт предмети, мебели, арт картини и произведения, скулптури, дори къщи от отпадни материали като капачки, стъклени бутилки, метали, дървени палети. Друг път обаче енергията необходима за използването и възстановяването на един продукт, е по-голяма от тази използвана за неговото производство, и ако тази енергия идва от фосилни горива, понякога ъпсайклингът може дори да вреди на природата.

 

Адсайклинг (Addcycling) докато ъпсайклинг предопределя даден продукт да бъде използван за нещо различно от оригиналното си предназначение или да му бъде придадена нова форма или приложение, адсайклингът има за цел да “добави” живот, време, цикли на употреба към даден продукт, за да може той да продължи да се използва пълноценно, като така естествено се удължава жизнения му цикъл и помага за създаването на среда за отговорна употреба. Чрез разпространението на адсайклинга ще бъде овладяно прекомерното производство и ще бъде намален този вид рециклиране, при който рециклираният материал е от по-ниско качество, а именно даунсайклинг.


В handwash.bg вярваме, че това е най-лесният, отговорен и правилен подход и отношение към заобикалящия ни свят. Че добавяйки допълнителен живот с правилната грижа към нашите дрехи, обувки, вещи, с правилното им съхранение и подходящата грижа спомагаме за запазването на природата и намаляваме вредното влияние върху околната среда и експлоатацията на ресурсите на планетата. Именно затова смятаме че нашите услуги по почистване на дрехи освен качествени, удължаващи живота на дрехите и щадящи природата са и признак за отговорност. Показват отношението не само към нас, към вещите, към хората, към нашето ежедневие, към близкия ни заобикалящ свят, но показват и поглед напред, към бъдещето на цялата планета.


Преди професионално пране и почистване на дрехи.28 април 2021

Имате нужда от пране и почистване на дреха? Вижте за какво да внимаваме и да имаме предвид когато ползваме професионално ръчно почистване или химическо чистене на дрехи. Няколко важни неща, при използване на професионални услуги за почистване на дрехи.

прочети още
Знаци за пране върху етикетите на дрехите. Какво означават?21 април 2021

Какво означават знаците и символите за пране, избелване, сушилня, гладене, химическо чистене върху етикетите на дрехите? Да проверим.

прочети още
Какво е handwash?5 март 2021

handwash не е типичното химическо чистене на дрехи, в което ризата, сакото, панталона или костюма ще бъдат машинно почистени. В handwash ние отделяме специално внимание на всяка отделна дреха, като я перем и почистваме ръчно. Отличително за услугата е това, че в нито един от етапите на почистване не смесваме дрехите на отделните клиенти...

прочети още
Какво се случва с дрехите ми, когато ги дам за ръчно почистване?1 март 2021

Химическото чистене е решение, което мнозина търсят за своите дрехи, веднъж когато нещата са излезли извън контрол или когато необходимостта от специално почистване е индикирано на етикета. При някои дрехи обаче, стандартното химическо почистване е неприложимо...

прочети още
Възможности за Доставка за Професионално Ръчно Почистване на Дрехи5 март 2021

Всички услуги предлагани от handwash могат да бъдат заявени с Безплатна експресна* доставка. Бързо и лесно с няколко клика на сайта ни или с едно телефонно обаждане и дрехите Ви ще стигнат до нашите експерти, които ще им отделят вниманието, което заслужават!

прочети още